Věnečky se žloutkovým krémem
Ingredience na odpalované těsto:
- 50 ml oleje
- 150 ml vody
- špetka soli
- 125 g hladké mouky
- 3 ks vajec
- čokoláda na vaření nebo cukr moučka na dozdobení
Ingredience na žloutkový krém:
- 4 ks žloutků
- 60 g cukru krupice
- 2 lžičky kukuřičného škrobu
- 280 ml plnotučného mléka
- 25 g hladké mouky
Postup přípravy odpalovaného těsta:
- Vezmeme si větší hrnec a nalijeme do něj olej a vodu, které přivedeme k varu. Poté, co se začnou na hladině objevovat bublinky přidáme mouku a sůl.
- Těsto začneme v hrnci převalovat vařečkou tak, aby se odtahovalo od stěn hrnce a lehce se přichytávalo na jeho dno. Ve chvíli, kdy je těsto homogenní, sundáme hrnec z plotny, ale necháváme ji zapnutou.
- Do těsta začneme zapracovávat vajíčka jedno po druhém. Je důležité každé vejce dobře zatřít. Před tím, než přidáme další vejce, dáme hrnec na chvíli zpátky na plotnu a těsto promícháme. Pak ho sundáme, přidáme vejce a opakujeme postup. Nakonec necháme těsto v hrnci lehce zchladnout (je lepší pracovat s ještě teplým těstem).
- Lehce zchladlé těsto přendáme do cukrářského sáčku a na plech si dáme pečící papír (pokud chceme aby nám papír dobře držel na plechu, zmačkáme ho a polijeme trochou vody). Teď už jen za pomoci sáčku uděláme věnečky na plech.
- Pečeme zhruba 30 - 35 minut na 180 °C. Hotové věnečky by měly mít zlatavou barvu. Je důležité nechat během pečení troubu zavřenou. Pokud ji otevřeme může se stát, že věnečky nebudou tak nadýchané.
Postup přípravy žloutkového krému
- Vyšleháme žloutky a cukr do světlé a lehce zhoustlé pěny. Přidáme kukuřičný škrob a mouku a vše dobře zašleháme.
- V silnostěnném kastrolu zahřejeme mléko na bod varu. Za stálého šlehání budeme přilévat mléko do žloutkové směsi. Chvíli vše šleháme a pak celou směs nalijeme zpátky do kastrolu a za stálého šlehání přivedeme k varu. Jakmile začne směs malinko houstnout je nutné ji hlídat a pořádně šlehat, jinak se připálí.
- Hotový krém necháme v kastrolu, zabalíme potravinářskou fólií a necháme vychladnout.
- samotný krém vydrží v lednici několik dní
Nakonec si vezmeme vychlazené věnečky a vodorovně je prořízneme (nejlépe vroubkovaným nožem). Krém dáme do potravinářského sáčku a naplníme věnečky (je dobré dát větší vrstvu). Pokud chceme věnečky namáčet v čokoládě nejlepší postup je nejdříve namočit horní část věnečku do čokolády (nejlepší je nabodnout vršek na párátko a ponořit do čokolády), pak naplnit krémem a spojit.