Jdi na obsah Jdi na menu

Věnečky se žloutkovým krémem

13. 5. 2020

Ingredience na odpalované těsto:

  • 50 ml oleje
  • 150 ml vody
  • špetka soli
  • 125 g hladké mouky
  • 3 ks vajec
  • čokoláda na vaření nebo cukr moučka na dozdobení

Ingredience na žloutkový krém:

  • 4 ks žloutků
  • 60 g cukru krupice
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu
  • 280 ml plnotučného mléka
  • 25 g hladké mouky

Postup přípravy odpalovaného těsta:

  1. Vezmeme si větší hrnec a nalijeme do něj olej a vodu, které přivedeme k varu. Poté, co se začnou na hladině objevovat bublinky přidáme mouku a sůl.
  2. Těsto začneme v hrnci převalovat vařečkou tak, aby se odtahovalo od stěn hrnce a lehce se přichytávalo na jeho dno. Ve chvíli, kdy je těsto homogenní, sundáme hrnec z plotny, ale necháváme ji zapnutou.
  3. Do těsta začneme zapracovávat vajíčka jedno po druhém. Je důležité každé vejce dobře zatřít. Před tím, než přidáme další vejce, dáme hrnec na chvíli zpátky na plotnu a těsto promícháme. Pak ho sundáme, přidáme vejce a opakujeme postup. Nakonec necháme těsto v hrnci lehce zchladnout (je lepší pracovat s ještě teplým těstem).
  4. Lehce zchladlé těsto přendáme do cukrářského sáčku a na plech si dáme pečící papír (pokud chceme aby nám papír dobře držel na plechu, zmačkáme ho a polijeme trochou vody). Teď už jen za pomoci sáčku uděláme věnečky na plech.
  5. Pečeme zhruba 30 - 35 minut na 180 °C. Hotové věnečky by měly mít zlatavou barvu. Je důležité nechat během pečení troubu zavřenou. Pokud ji otevřeme může se stát, že věnečky nebudou tak nadýchané.

Postup přípravy žloutkového krému

  1. Vyšleháme žloutky a cukr do světlé a lehce zhoustlé pěny. Přidáme kukuřičný škrob a mouku a vše dobře zašleháme.
  2. V silnostěnném kastrolu zahřejeme mléko na bod varu. Za stálého šlehání budeme přilévat mléko do žloutkové směsi. Chvíli vše šleháme a pak celou směs nalijeme zpátky do kastrolu a za stálého šlehání přivedeme k varu. Jakmile začne směs malinko houstnout je nutné ji hlídat a pořádně šlehat, jinak se připálí.
  3. Hotový krém necháme v kastrolu, zabalíme potravinářskou fólií a necháme vychladnout.
  • samotný krém vydrží v lednici několik dní

Nakonec si vezmeme vychlazené věnečky a vodorovně je prořízneme (nejlépe vroubkovaným nožem). Krém dáme do potravinářského sáčku a naplníme věnečky (je dobré dát větší vrstvu). Pokud chceme věnečky namáčet v čokoládě nejlepší postup je nejdříve namočit horní část věnečku do čokolády (nejlepší je nabodnout vršek na párátko a ponořit do čokolády), pak naplnit krémem a spojit.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář